2021 extra bomen

WAAROM zijn bomen belangrijk?

De gemeente Molenlanden wil een aantrekkelijke en leefbare gemeente zijn en vooral blijven voor haar inwoners. Voor de leefbaarheid in de kernen zijn groenvoorzieningen van groot belang. Bomen gaan hittestress tegen. Dat merken we  op warme dagen: bomen bieden schaduw en verkoeling. En in natte periodes met veel regenval, nemen zij veel water op. Daarnaast helpen bomen bij een gezond bodemleven en maken onze leefomgeving mooier, groener en gezonder.  

De gemeente gaat extra bomen in alle kernen planten, maar kan dat niet alleen. Vandaar deze actie om samen met inwoners 2021 extra bomen te planten. Doet u mee? Zo maken we Molenlanden extra groen.

Veelgestelde vragen

KEUZE EN AANVRAAG

Keuze bomen en welke boom is geschikt voor mijn tuin?

Hoe hoog een boom wordt en de verschillende eigenschappen leest u in onze bomenlijst. U kunt kiezen uit een kleine -, een middelgrote – of een grote boom.

Ik woon in een huurhuis, kan ik dan ook een boom aanvragen?

Ja, dat kan. Stem dan wel af met de verhuurder en vraag toestemming. Zorg er bij het kiezen van de plek wel voor dat uw buren geen last hebben van de boom. Dus plant uw boom minimaal 2 meter van de erfgrens.

Mag ik een boom aanvragen als ik niet in Molenlanden woon?

Nee, dit kan helaas niet. De bomen binnen deze actie zijn bestemd voor Molenlandse inwoners.

Mag ik een boom voor iemand anders bestellen?

Ja, dit mag. U kunt de boom ook doneren. Zorg wel dat u toestemming hebt van deze persoon en als het nodig is van de verhuurder.

Kan ik met onze school of bedrijf een aanvraag doen?

Nee, dat kan niet via deze actie. U kunt wél voor het vergroenen van uw schoolplein of bedrijventerrein een subsidie aanvragen.

Kan ik de boom retourneren of omwisselen?

Nee, dit kan niet.

OPHALEN

Wanneer kan ik de boom ophalen?

Er is één vaste ophaaldag en dat is op zaterdag 25 november 2023. Op die dag kunt u uw boom ophalen op de door uw gekozen gemeentewerf. We starten om 9.00 uur. 

Kunt u de boom op die dag niet ophalen? Vraag dan  bijvoorbeeld aan uw buren of in de buurtapp of iemand hem kan meenemen. Bomen die op zaterdag 25 november niet zijn opgehaald, vervallen aan de gemeente. De gemeente zorgt dan dat deze bomen ergens anders worden geplant. 

Heb ik een auto nodig om mijn boom op te halen?

Ja, u heeft een auto nodig om de boom te vervoeren. En bij voorkeur ook een aanhanger.  De bomen hebben al een behoorlijke lengte . De bomen zijn wel heel licht, omdat ze nog jong en dun zijn. De bomen worden in een zak of pot geleverd, dat is makkelijk qua vervoer en zo drogen de wortels niet uit. 

Tip: Heeft u zelf geen aanhanger? Kijk of u het ophalen kunt combineren met mensen uit uw buurt.  

Waar haal ik mijn boom op?

U heeft bij de aanmelding gekozen voor een gemeentewerf waar u uw boom ophaalt.
De adressen van de gemeentewerven zijn:
– In Nieuw-Lekkerland: Koggeplantsoen 13B
– In Groot-Ammers (Gelkenes): Nijverheidsweg 15
– In Noordeloos: De Vort 4

Ik kan niet op zaterdag 25 november, maar wil mijn boom graag zelf ophalen, kan dat?

Nee, dat kan niet. Er is één vaste ophaaldag op zaterdag 25 november 2023. Probeer of iemand anders uw boom kan meenemen. Heeft u een buurtapp? Misschien kan u hier hulp vragen  voor het ophalen van uw boom.

Waarom levert de gemeente niet aan huis?

Het thuisbezorgen van de bomen is in Molenlanden niet mogelijk. Het is logistiek een enorme operatie en dat kost te veel tijd en mankracht. Vandaar dat we ervoor kiezen dat u de boom zelf ophaalt op één van de drie gemeentewerven. Dit kan op zaterdag 25 november. Het is verstandig om vooraf af te stemmen bijvoorbeeld met u buren of zij ook meedoen aan de actie. Dan kunt u de bomen misschien met elkaar in één auto ophalen. 

Ik heb mij al een tijd geleden aangemeld, maar nog niks gehoord.

Het kan zijn dat u pas later van ons een reactie krijgt. We verwerken de aanvragen zo snel mogelijk, maar dit gebeurt handmatig. U ontvangt half november een e-mail met informatie over de ophaaldag op zaterdag 25 november. U ontvangt dan ook gelijk het plant- en onderhoudsadvies

BETALEN

Waarom moet ik betalen?

Wij vinden het belangrijk dat we duurzaam met bomen omgaan. We willen dat u niet alleen de boom  plant, maar ook zorgt dat hij kan groeien en oud kan worden.  Een boom is een bewuste keuze en daarom vragen wij een kleine vergoeding. Voor een kleine boom betaalt u 25 euro, voor een middelgrote boom 30 euro en voor een grote boom € 35,00 euro. 

Onderaan het bestelformulier vindt u een betaalknop.

PLANTEN EN ONDERHOUD

Hoeveel ruimte moet ik maken voor de boom?

De boom heeft minimaal 3 m² grond nodig om te kunnen groeien. Daarnaast bent u verplicht om de boom op minimaal twee meter van de erfgrens te plaatsen. In de meeste gevallen betekent dit dus twee meter vanaf de tuin van de buren. U kunt ook onderstaand advies hanteren:

Hoogte volwassen boom – te houden afstand:

  • kleine boom -0-6 meter hoog – minimaal 2 meter afstand
  • middelgrote boom – 6 tot 12 meter hoog – minimaal 3 tot 5 meter afstand
  • grote boom meer dan 12 meter hoog – minimaal 8 tot 15 meter afstand

Daarnaast krijgt u een plant- en onderhoudsadvies van de gemeente mee.

Wat krijg ik bij mijn boom?

De boom zit in een zak of pot om de wortels te beschermen tegen uitdrogen. Daarnaast ontvangt u:

  • 1 boompaal en 1  bioboomband om de boom vast te zetten (dit type band verteert vanzelf)
Krijg ik hulp met planten van de boom?

We gaan er vanuit dat u de boom zelf plant. Hiervoor ontvangt u een plantadvies.

Is het moeilijk om de boom te onderhouden?

Bomen hebben in principe weinig onderhoud nodig. Het is wel belangrijk dat u de boom in de eerste weken een beetje extra water en aandacht geeft. En dat u de bomen de jaren daarna snoeit. Hoe u dit kunt doen, leest u in het plant- en onderhoudsadvies dat u bij de boom krijgt.

Is een boom onderhouden duur?

Nee, gelukkig niet! Het kost alleen water, een beetje liefde en af en toe een beetje grond.

NA AANPLANT

Mijn boom is niet aangeslagen (dood) - krijg ik dan een nieuwe?

Nee, helaas niet.