Circulariteit

Wat is circulariteit?

De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe, bijvoorbeeld voor eten, elektrische apparaten en kleding. Grondstoffen worden echter steeds schaarser. Het is daarom essentieel dat we efficiënt met grondstoffen omgaan en circulair gaan denken. Circulariteit wil zeggen dat afval niet meer bestaat, omdat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden; afval is voeding voor natuur of techniek. En het mooie is, iedereen kan circulair leven.

Vraag je bij elke aankoop af of je het echt nodig hebt. Koop producten die bestaan uit gerecyclede grondstoffen. Scheid je afval. En geef je oude spullen aan een goed doel. De lijst met mogelijkheden is eindeloos en wij inspireren je graag om circulair te leven.

Molenlander aan het woord

Simon en Marieke Bor – zij deden hun auto weg en hebben géén spijt

Simon en Marieke Bor – zij deden hun auto weg en hebben géén spijt

Ruim twee jaar geleden deden Marieke (36) en Simon Bor (33) uit Goudriaan hun auto weg. Het leven zonder eigen vierwieler bevalt hen veel beter dan ze hadden verwacht. ‘Ik heb maar één dag gedacht: nu wil ik de auto terug.’ Marieke (onderzoeker bij Hogeschool Utrecht) en Simon (medisch technoloog, Erasmus MC) maken veel duurzame keuzes. Ze willen goed met de aardbol omgaan, in het belang van de natuur en medemensen. Maar het opruimen van hun auto had niet in de eerste plaats een ecologische...

Burgeriniatieven binnen Circulariteit

Oud Kapper de Haan krijgt de Gouden Opraapstok 2021

Oud Kapper de Haan krijgt de Gouden Opraapstok 2021

Maart stond in het teken van ‘Heel Molenlanden Prikt’. Duurzaam Molenlanden en GIGA Molenlanden werkten samen met de Plastic Geurrilla om aandacht te besteden aan het zwerfvuil in de gemeente. Op die manier werd rondslingerende zwerfvuil opgeruimd én kwamen inwoners in beweging. Gouden opraapstok 2021 Om een deelnemer extra in het zonnetje te zetten werd de gouden opraapstok 2021 uitgereikt door wethouder Teunis Jacob Slob. Oud-kapper De Haan uit Giessenburg ontving dit bijzondere exemplaar....

Goed om te weten

Circulair leven begint bij goed nadenken over de producten die je gebruikt en/of bezit. Koop spullen van goede kwaliteit, die gaan veel langer mee. Ze zijn bij aankoop duurder maar op langere termijn dus goedkoper. En kijk of er een duurzaam alternatief is voor een product. Bijvoorbeeld een natuurlijk schoonmaakmiddel in plaats van een middel met chemicaliën. Laat producten repareren of geef ze aan het goede doel, in plaats van ze weg te gooien. Scheid je afval en ga eens ploggen: hardlopen en tegelijkertijd afval opruimen.

Dit is nog maar een kleine opsomming van wat je kunt doen. Laat je inspireren door de inspiratieprojecten te bekijken. Hier kun je zien welke burgerinitiatieven er in jouw dorp spelen. En hoe andere Molenlanders aan circulariteit werken. Bekijk ook welke subsidies er beschikbaar zijn voor dit thema.

Heb je een goed idee? Wil je je aansluiten bij een burgerinitiatief? Heb je een specifieke vraag over circulariteit in Molenlanden? We horen graag van je!
Voor zover wij weten zijn er geen subsidies beschikbaar.

Berichten binnen Circulariteit