Cora en Jacco Bor – verduurzamen van hun jaren ‘60-woning

28 januari 2021

Cora de Groot en Jacco Bor, woonachtig in Giessenburg, willen duurzaam wonen en werken. Naast haar baan als duurzaamheidsmanager bij Mourik, wil Cora in haar dagelijks leven zo duurzaam mogelijk leven. Daarom hebben ze hun jaren 60woning aan de Wilhelminalaan volledig verduurzaamd van een G naar een Alabel.  

Zoveel mogelijk circulair 

De hoekwoning aan de Wilhelminalaan is eerst volledig gestript. Alleen de buitengevel bleef staan. De materialen die niet meer bruikbaar waren, zijn gescheiden afgevoerd voor recycling. Cora en Jacco hebben geprobeerd zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Zo zijn de stenen uit de achtergevel gebruikt voor het dichtmetselen van het zijraam en het aanvullen van de binnenmuren. Ook heeft het stel veel tweedehandse materialen toegepast. De plafonds van de begane grond zijn opgevuld met isolatie uit een gesloopt bedrijfspand. Een aantal meubels en lampen is gemaakt van afvalhout. Ook hebben ze bepaalde objecten geüpcycled, zoals het zonnescherm. Dat was eigenlijk te kort voor het nieuwe raam. Maar door nieuwe geleiders erop te plaatsen en na een grondige schoonmaakbeurt kan het zonnescherm weer jaren mee.  

Aan de achter- en zijkant van het huis is een aanbouw geplaatst. Alles is conform bouwbesluit geïsoleerd. De gevels hebben een waarde van Rc ≥ 5 m²K/W. Ook de vloeren en het dak hebben een hogere waarde dan geëist vanuit het bouwbesluit. De bestaande gevels halen deze waarde helaas niet. De spouwmuren zijn opgevuld met EPSparels, waardoor er al wel aanzienlijk bespaard is op de stookkosten.  

Niet enkel, niet dubbel, maar triple 

Op de benedenverdieping zijn alle ramen vervangen door kunststofkozijnen met triple glas. Ook de buitendeuren zijn voorzien van triple glas en de voordeur heeft een geïsoleerde brievenbus. Die werkt niet altijd even makkelijk, maar is wel tochtvrij. Op de tweede verdieping zijn alle ramen voorzien van kunststofkozijnen met dubbel glas. De dakkapel die Jacco gebouwd heeft, is uiteraard voorzien van isolatie met een hoge isolatiewaarde en kunststofkozijnen met triple glas.  

Verwarming 

Er zat nog geen centrale verwarming in het huis. Ook had het huis nog geen gasaansluiting. In eerste instantie wilde het stel het huis verwarmen door middel van een warmtepomp. Echter na uitgebreid onderzoek werd duidelijk dat dit nog niet rendabel is. Daarom hebben Cora en Jacco gekozen voor een hybride systeem: een lucht-waterwarmtepompboiler voor warm tapwater en een zuinige cv-ketel voor de verwarming. Op de begane grond is vloerverwarming aangebracht en op de eerste verdieping lagetemperatuurconvectoren aangebracht die met water van 40 graden kunnen verwarmen. Op deze manier hoeft de CV-ketel het water maar tot 40 graden te verwarmen.  

Op het dak liggen 10 zonnepanelen die jaarlijks voldoende opwekken om in het elektriciteitsverbruik te voorzien. Daarnaast maken Cora en Jacco uitsluitend gebruik van groene stroom.  

In de tuin hebben zij een minimoestuin gecreëerd door van oude pallets een verticale tuin te maken. Regenwater wordt opgevangen in grote cementkuipen. Als het aan Cora ligt, komen er nog twee regentonnen en een sedumdak op de schuur. Maar daar zijn zij en Jacco nog niet over uit.