Ecotuin Lutjeswaard in Hoornaar

24 februari 2021

De werkgroep Duurzaam Hoornaar, onderdeel van de dorpsraad Bruisend Hoornaar, opperde enkele jaren geleden het idee om een Tiny Forest – een klein bos – aan te leggen in het dorp. Dit initiatief kwam echter niet goed van de grond, vooral vanwege de kosten van de aanleg en onvoldoende draagvlak vanuit de gemeente. Totdat de werkgroep, na overleg met de gemeente, in contact kwam met een ecoloog, die de gemeente ondersteunt met initiatieven op het gebied van duurzaamheid.  

Samen met de architect is de werkgroep de mogelijkheden gaan bekijken voor de realisatie van een soortgelijk project. Duurzaam Hoornaar had daar vanaf het begin een goed gevoel bij. De eerste opzet werd gemaakt en nu is daar dus de ecotuin aan het Oranjepad in Hoornaar! 

Met de ecotuin wil Duurzaam Hoornaar een bijdrage leveren aan de uitbreiding van de biodiversiteit en aansluiten bij de ecologische verbindingszone door de gemeente Molenlanden. 

Inrichting 

De Ecotuin bestaat gedeeltelijk uit lage struiken waar bijen en vlinders graag vertoeven. Daarnaast zijn er fruitbomen geplant waar iedereen straks fruit van kan plukken. En ekomt nog een picknicktafel, zodat bewoners en passanten tijdens een fietstocht of wandeling hier even kunnen uitrusten en van de tuin kunnen genieten. Aan de rand van de tuin komt een infobord met toelichting over de begroeiing en over de totstandkoming. Een wandelpad van houtsnippers slalomt door het project heen. 

De Ecotuin is ook onderdeel van een project van de gemeente om 2.020 bomen binnen de gemeente te plaatsen in 2020. 

 Informatie 

Wil je meer weten over de ecotuin? Stuur dan een mail naar info@dorpsraad-hoornaar.nl.