Het is deze week de week zonder afval. In Nederland gaan we met zijn allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Waarom? Afval bestaat niet. Alle materialen en grondstoffen kunnen we weer hergebruiken voor nieuwe producten. Uiteraard gaan we je helpen met het leven zonder afval. Namelijk met vijf tips.
1.Bespaar papier
Je bespaart waardevolle grondstoffen en afval door minder papier te gebruiken. Print alleen zaken die echt nodig zijn. En print dubbelzijdig en in zwartwit.
Maar voorkom ook ongewenst reclamedrukwerk. Krijg je bijvoorbeeld elke keer een blad of andere reclame binnen? Laat je van de verzendlijst halen. Dit geldt ook voor digitale reclame. Al die e-mail moet ook ergens worden opgeslagen.
Als we denken aan de cloud, denkt tante Gerda dat al die data daadwerkelijk ergens in de wolken zweeft. Maar in werkelijkheid heb je enorme datacentra nodig, die gigantische hoeveelheden energie gebruiken om de data te versturen, verwerken en op te slaan. Bovendien moeten deze centra ook nog eens gekoeld worden. Alles bij elkaar vreten deze datacentra dus energie. Je staat er niet bij stil, maar elke Netflix-serie die je kijkt, elke Google-search die je doet en elk mailtje dat je verstuurt, zorgt voor CO2-uitstoot.
2. Neem je eigen beker of fles mee
Je eigen herbruikbare beker of waterfles meenemen voor onderweg en op het werk scheelt afval en grondstoffen.
3. Repareer spullen en kleding
Geef je spullen en kleding een tweede leven in plaats van alles nieuw te bestellen. Is je schroeftol kapot? Laat deze eens nakijken in plaats van deze direct weg te gooien. En als deze echt niet meer te redden valt, biedt hem dan aan bij een inzamelpunt voor elektrische apparaten voor recycling om te voorkomen dat waardevolle grondstoffen verloren gaan.
4. Deel en leen zoveel mogelijk
Allemaal een eigen schroeftol? Of leen je jouw gereedschap wel eens uit aan collega’s of bijvoorbeeld je buren? Samendoen met spullen scheelt voor het milieu en in je portemonnee. Bij Stichting Duurzaam Molenlanden zijn we aan het onderzoeken of we een samenwerking kunnen opzetten met deelauto’s. Zo heeft Familie Bor hun auto al weggedaan en lenen ze regelmatig een auto. Hartstikke duurzaam!
5. Kies voor herbruikbaar
Ga je vandaag boodschappen doen? Neem dan je eigen tas mee en probeer eens fruit en groenten te kopen die niet in plastic verpakt zitten. Wist je dat een Nederlander dagelijks gemiddeld 7 verpakkingen opent?
De spullen die je koopt hoeven niet perse nieuw te zijn. Tweedehands is vaak net zo goed. Het is goedkoper en beter voor het milieu.