Energietransitie

Wat is Energietransitie?

Molens zijn voor onze regio al eeuwen een kenmerkend beeld. Vroeger verpompten ze het water, tegenwoordig hebben we windmolens nodig voor groene stroom. Windmolens spelen naast zon een essentiële rol in de energietransitie. Molenlanden wil in 2050 een energieneutrale gemeente zijn. Hoe gaan we dat met elkaar bereiken? Om de CO2-uitstoot te beperken, zullen we anders met onze beschikbare energie moeten omgaan. Dat vereist energiebesparingen, het overschakelen van fossiele naar duurzame bronnen en het opwekken van hernieuwbare energie.

Bij de energietransitie zijn twee dingen van belang: energie duurzaam opwekken en energie besparen. Energie duurzaam opwekken kan met behulp van zonnepanelen. En om energie te besparen kun je bijvoorbeeld je huis isoleren, energiezuinige apparaten kopen, ledverlichting gebruiken en naden en kieren afdichten.

Molenlander aan het woord

Huiseigenaar aan het woord – zo verduurzaam je je huis (deel 4)

Huiseigenaar aan het woord – zo verduurzaam je je huis (deel 4)

Onze voorzitter, Huib Glerum, heeft aantal huiseigenaren gesproken over het verduurzamen van hun woning met daarbij de kosten en baten. Onze vierde huiseigenaar heeft een 2 onder 1 kap woning met een woonoppervlak van 180 m2(incl. serre), gebouwd in 1997. De verduurzaming heeft in 5 stappen (grote en kleine) plaats gevonden over een periode van 8 jaar. De Trias Energetica was hierbij leidend. De Trias Energetica bestaat uit drie stappen, namelijk eerst de energie vraag reduceren door te...

Burgeriniatieven binnen Energietransitie

Duurzame straat

Duurzame straat

De Wetering in Giessenburg is een straat met particuliere vrijstaande woningen, gebouwd rond 1995. Globaal gezien woningen die redelijk tot goed zijn geïsoleerd voor hogetemperatuurwarmtesystemen. Ze zijn echter niet optimaal geïsoleerd en kunnen daarom niet eenvoudig met lagetemperatuurwarmte verwarmd worden. Voor optimale isolatie zijn forse bouwkundige ingrepen nodig die niet rendabel zijn. De uitdaging is dan ook om de woningen energieneutraal en duurzaam te maken met een oplossing die wél...

Goed om te weten

Je eigen energie opwekken of duurzame maatregelen treffen; het actief aan de slag gaan met het verduurzamen van je huis levert geld op. Bijna de helft van je energierekening bestaat uit verwarmingskosten. Het isoleren van je huis is in de meeste gevallen zo terugverdiend. Door voor ledverlichting te kiezen en energie-efficiënte apparaten bespaar je veel energie. En met behulp van zonnepanelen nemen je energiekosten ook af.

Om inwoners in Molenlanden te helpen hun woning te verduurzamen werkt Gemeente Molenlanden met onder andere ‘Het Nieuwe Wonen’ en het ‘Regionaal Energieloket’. Je kunt hier bijvoorbeeld een gratis wooncoachgesprek aanvragen of een warmtescan regelen. Ook krijg je uitleg over verschillende maatregelen, kun je de huisscan doen, maatwerkadvies aanvragen en advies krijgen over de stappen die je moet nemen om je woning te verduurzamen. En wil je zonnepanelen, maar kan of wens je dit niet op eigen dak, kijk dan eens op www.ecmolenlanden.nl voor meer informatie.

Gemeente Molenlanden organiseert regelmatig activiteiten en acties rondom energiebesparing. Kijk hiervoor op de gemeentepagina van het Regionaal Energieloket onder ‘In de buurt’ of op de website van de gemeente zelf.

Laat je ook inspireren door de inspiratieprojecten te bekijken. Die laten zien welke burgerinitiatieven er in jouw dorp spelen. Ook lees je hoe andere Molenlanders energie besparen en hun huis hebben verduurzaamd.

Heb je een goed idee? Wil je je aansluiten bij een burgerinitiatief? Heb je een specifieke vraag over duurzame energie of je huis verduurzamen? We horen graag van je!

Voor het verduurzamen van je huis: 

Voor elektrisch rijden:  

Ga je elektrisch rijden? Vraag een laadpaal aan via Gemeente Molenlanden.

Berichten binnen Energietransitie

Duurzame straat

Duurzame straat

De Wetering in Giessenburg is een straat met particuliere vrijstaande woningen, gebouwd rond 1995. Globaal gezien woningen die redelijk tot goed zijn geïsoleerd voor hogetemperatuurwarmtesystemen....