2021 extra bomen

Molenlanden groener met 2175 extra bomen!

    Bomenactie ‘2021 extra bomen’ succesvol afgerond

Molenlanden wil een aantrekkelijke en leefbare gemeente zijn. ‘Met 2021 extra bomen wordt Molenlanden groener.’ Samen met Stichting Duurzaam Molenlanden wilde de gemeente deze ambitie in drie jaar realiseren. Met hulp van inwoners, want alleen de openbare ruimte van de gemeente is niet voldoende. Daarom zijn we in 2021 gestart met de actie ‘2021 extra bomen’, waarbij inwoners voor een symbolisch bedrag een boom kunnen aanvragen voor hun eigen tuin.

De actie ‘2021 extra bomen’ is succesvol afgerond
In 3 rondes vroegen inwoners een boom of meer bomen aan voor in hun tuin. Inwoners waren enthousiast over de bomenactie en over de kwaliteit van de bomen. Inwoners konden kiezen uit een breed assortiment van ongeveer 13 verschillende bomen. Ronde 3 werd eind november 2023 afgesloten. En daarmee sloten Stichting Duurzaam Molenlanden en de gemeente de actie ‘2021 extra bomen’ succesvol af. Want in 3 rondes zijn meer bomen geplant: in totaal 2175. Inwoners nodig om ruimte voor groen te creëren Molenlanden wil inwoners stimuleren de eigen tuin groener in te richten. Meer bomen en groene tuinen zorgen voor een prettige en gezonde leefomgeving. Bomen zorgen voor verkoeling op warme dagen, verminderen de kans op wateroverlast bij extreme regenval en verbeteren de biodiversiteit.

Ambitie om 2021 extra bomen te planten
Samen met Stichting Duurzaam Molenlanden wilde de gemeente deze ambitie realiseren. En met hulp van inwoners is dat gelukt. Wethouder Jan Lock: ‘In totaal plantten inwoners 2175 bomen in hun tuin. En als gemeente wilden we minimaal 5 extra bomen in elke kern planten. Ook dat is gelukt! Vanaf eind 2019 hebben we 107 extra bomen in de openbare ruimte geplant. We zijn blij met dit mooie resultaat. We wilden 2021 extra bomen planten en dit zijn er 2282 geworden. Met deze extra bomen geven we invulling aan onze klimaatopgave en verhogen we de biodiversiteit.’

Molenlanden kan nog groener!
Dat blijft de ambitie van Molenlanden. Op dit moment is het nog niet bekend hoe die vergroening er precies uitziet. Dat kan met bomen voor een groot effect, maar ook vaste planten en struiken zijn een optie. Wat in ieder geval wél vast staat, is dat deze bomenactie in 2024 zeker een vervolg krijgt!

Martien Ernste deed de eerste keer mee.
Ze vertelt hier meer over. Lees hier het verhaal.