Henk de Ruiter – Zelfgemaakte vogelhuisjes helpen in de strijd tegen de processierups!

18 maart 2021

Henk de Ruiter uit Giessenburg is in de eerste corona lockdown begonnen met het maken van vogelhuisjes. De reden is dat in het park te Giessenburg ook de processierups voorkomt. De gemeente spuit tegen deze rups, maar deze rups bestrijden kan ook op een duurzame manier door mezenkastjes op te hangen. Om zo de vogelstand te stimuleren. Deze mezen eten de rupsen. En als er genoeg vogels zijn is het park is spuiten niet meer nodig.

Veel gemeentes experimenteren met mezenkastjes in parken. Dit is een natuurlijke bestrijding van de processierups. Volgens Henk zijn er zelfs gemeenten die gratis kastjes weggeven. Hout en dakbedekking is voor Henk geen probleem want dat krijgt hij. Inmiddels hangen er in het park 24 mezenkastjes. En volgend seizoen gaat Henk verder bij andere kant van het park.

Maar niet alleen in het park hangen er kastjes. Ook deelt hij vogelkastjes uit en hangt hij ze op door de hele kern van Giessenburg. Inmiddels hangen er al 72 stuks. Hij maakt niet alleen mezenkastjes maar ook voor winterkoninkjes en roodborst. Henk wijst ons erop dat de bestrijdingsmiddelen die gebruikt worden voor de buxus mot funest voor vogels zijn. Mensen kunnen beter mezenkastjes ophangen want de vogels eten deze motten.

Dit is een fantastisch voorbeeld hoe 1 persoon met een simpel idee een kettingreactie geeft. Nu wordt er nagedacht niet meer te spuiten tegen de processierups en wordt de vogelstand in heel Giessenburg gestimuleerd. Goed bezig Henk!