Huiseigenaar aan het woord – zo verduurzaam je je huis (deel 4)

31 januari 2022

Onze voorzitter, Huib Glerum, heeft aantal huiseigenaren gesproken over het verduurzamen van hun woning met daarbij de kosten en baten. Onze vierde huiseigenaar heeft een 2 onder 1 kap woning met een woonoppervlak van 180 m2(incl. serre), gebouwd in 1997.

De verduurzaming heeft in 5 stappen (grote en kleine) plaats gevonden over een periode van 8 jaar. De Trias Energetica was hierbij leidend. De Trias Energetica bestaat uit drie stappen, namelijk eerst de energie vraag reduceren door te besparen. De tweede stap is gebruik van duurzame energie. En derde stap is indien nodig, gebruik fossiele brandstoffen zo efficiënt en schoon mogelijk.

Stap 1: Besparen (2013)

Alle apparatuur in de woning is gecontroleerd op stand-by stroom, met een verrassend resultaat. Daar waar het nuttig was, zijn schakelklokken geplaatst. Verder is zo veel mogelijk Led-verlichting aangebracht.

Met een beperkte investering is een leuk resultaat geboekt met een terugverdientijd van 1,3 jaar.

Stap 2 : Isoleren en zelf opwekken (2014)

Er zijn 13 zonnepanelen aangeschaft, de muren zijn na geïsoleerd en het glas in van HR door HR++ vervangen. In totaal is de terugverdientijd van deze stap 7 jaar.

Stap 3: Zelf opwekken

Een tweede set zonnepanelen is aangeschaft. Het aantal is uitgelegd op een toekomstige warmtepomp. Daarnaast is in de installatie een elektrische boiler geplaatst om zo veel mogelijk zelf opgewekte zonnestroom voor eigen gebruik te benutten. Met de extra opgewekte stroom worden twee kamertjes elektrisch verwarmd.

We zien hier een besparing van zowel gas als elektriciteit met een terugverdientijd van 9,4 jaar.

Stap 4: Extra isoleren

De vloer was nog geïsoleerd tot Rc 2,5. Voor de vloerverwarming is dat eigenlijk te weinig. Er zijn PIR-platen aangebracht waardoor de isolatie naar onder is verhoogd naar Rc 6,1. Ook op bovenkant van de erker is met PIR platen na-geïsoleerd. Deze investering is na 7,2 jaar terugverdiend.

Vloerisolatie

Dakisolatie erker

Stap 5: Extra dakisolatie

Van het dak van de woning is de isolatiewaarde van Rc 2,5 verhoogd naar Rc 6.

Deze laatste investering is niet gedaan uit economische overweging maar meer uit duurzaamheidsoverweging.

Het totale resultaat van de 5 verduurzamingsstappen geeft een besparing van Co2 uitstoot van ca 81%.

Al met al een heel mooi resultaat, bereikt met een totale investering van 15.840 euro. Of wel 3,27 euro per kg CO2 besparing.