Thema:

Biodiversiteit: vergroenen en voedsel, Klimaat: wateroverlast en opvang, Circulariteit: afval en hergebruik

Waar:

Kern: Bleskensgraaf, Giessenburg, Groot-Ammers, Nieuwpoort, Schelluinen, Streefkerk

Locatie: Diverse tuinen in de gemeente Molenlanden

Wanneer:

Startdatum: 24 september 2022, 10:00

Einde: 24 september 2022, 17:00

Contactgegevens:

Naam: Stichting Duurzaam Molenlanden, Martien Ernste

Email: mjernste@cs.com

OPEN TUINEN IN MOLENLANDEN

Op zaterdag 24 september stellen diverse tuinliefhebbers van GROEI EN BLOEI Alblasserwaard en Gorinchem, hun tuin open ter inspiratie voor de ’tegel eruit, duurzame plant erin’ en ‘Molenlanden wordt groen! Boom planten? DOEN!’ – acties. Je bent van harte welkom in deze tuinen tussen 10.00-17.00 uur, aanmelden is niet nodig, toegang gratis. De tuinen zijn herkenbaar aan het Groei en Bloeibord aan de straatzijde.

Deelnemende tuinen rondje:

Giessenburg Frieda en Aart Bogerd Johan de Kreijstraat 4 Frieda en Aart Bogerd nodigen u uit om hun tuin te bezoeken. In de tuin is  een grote variëteit van éénjarigen en vaste planten te zien. Het is een verzamelaarstuin van bloeiende bloemen, bomen en struiken. Er wordt elk jaar veel gezaaid, gestekt, gepoot, geruild, gedeeld en weggegeven.

Schelluinen Corry Spaarnaar Nolweg 5 In de bostuin van Corry Spaarnaay  is het jaarrond altijd wel wat te zien. Bomen, struiken en verschillende borders met voorjaarsbollen, stinzenplanten, bloeiende vaste planten, schaduwbeplanting, wat grassen, erfdieren zoals loslopende kippen, konijnen en twee varkentjes. Het uitzicht over de weilanden is heel rustgevend! Overal in de tuin zijn er schaduw, – dan wel zon zitjes te vinden

Schelluinen Henny en Chris Fuit Voordijk 37 De tuin van Henny en Chris Fuit heeft diverse bloemborders. Ook een vijver met een moerasgedeelte. Verder een moestuin, een kas en een fruitkooi. Voor de liefhebbers is ook een composteringsgedeelte te zien. Een stukje van de tuin waarin allerlei tuinafval wordt verwerkt tot compost, waarin zaden/onkruiden, schimmels en ziekten niet meer voorkomen, omdat de bereikte temperatuur oploopt tot 60-70°C en er dus een mooi product overblijft om opnieuw in de tuin te kunnen gebruiken.

Groot Ammers Martien Ernste Achterland 32  Martien Ernste en Paul Berndes hebben een grote tuin rond een oude opgeknapte boerderij. Veel aandacht voor dieren op het erf (vogels, kippen, eenden en ooievaar) het is een bosrijke tuin met een grote vijver, een moestuin, fruitbomen en een aantal borders siertuin.  Er zijn 2 sedum daken. Er zijn volop stekjes.

Nieuwpoort Cees de Graaf,  Schippersweg 6 De tuin van Cees de Graaf ligt verborgen in het mooie stadje Nieuwpoort. Cees heeft het tuinieren ontdekt na zijn werkzame leven. Cees heeft er een pareltje van gemaakt. Een bloementuin met veel vaste planten en een vijvertje. Hij hergebruikt materiaal voor zijn tuin. Tenslotte kijkt hij uit op de prachtige stadswal met noten bomen.

Groot Ammers Stefan den Hartog Voorstraat 73  Toen Stefan den Hartog de tuin in 2020 aantrof was deze levenloos en had weinig sfeer. Voldoende werk aan de winkel dus. Stukje voor stukje werd de tuin aan gepakt. Hij gebruikt 2e hands materialen en maakte een kas van een oude kas. Een regenton werd ingegraven. In de sier- en moestuin werden door te ruilen een diversiteit aan planten gekregen. Stefan hoopt hierdoor andere mensen te inspireren.”

Groot Ammers Marja Eikelenboom Sluis 7  Tuin van Marja Eikelenboom is onder aan de dijk gelegen. Het is een groene tuin vol bloemen met veel hoekjes en doorkijkjes. Een inspiratie voor kunstenaars. Dus let op de kunst die ook aanwezig is.

Streefkerk Lektuin Dorpsstraat 28  De prachttuin van Leo en Saskia van den Berg is een grote zeer gevarieerde tuin aan de Lek. Via een schelpenpad omringd door bomen, struiken, grassen en vaste planten komt men in de tuin met grote borders met vaste planten die tot diep in het najaar kleurig blijven. Een beekje met oosters georiënteerde planten, boomgaard en een uniek uitzicht op de rivier de Lek.

Streefkerk Rita en Arie Grooteman Boezem 2  Rita en Arie Grooteman bezitten een ruime cottagetuin bij een boerderij uit 1871. In de tuin veel variatie van bomen, struiken en vele planten. Het is een sfeervolle en leefbare tuin, waarbij ook de vogels, insecten, kippen en schapen een plekje hebben.

Bleskensgraaf Cees van Esch Abbekesdoel 38  De tuin van Cees van Esch ligt om een boerderij. Bloementuin, kruidentuin, bostuin, fruitbomen in het grasveld, een terras met kuipplanten en stukje moestuin. Al deze onderdelen vormen samen een prettige plaats waar getuinierd wordt met plezier, tot vreugde voor allerlei diertjes.