Kruidenboter zelf maken

26 juni 2025 | Algemeen nieuws

Je kunt heel makkelijk een wildpluk kruidenboter maken. Een aantal ingrediënten gebruik je altijd:

  • Ongezouten roomboter
  • Peper en zout
  • Citroensap als je het langer houdbaar wilt maken. Rasp voor de smaak
  • Uienpoeder
  • Knoflookpoeder

Dan kun je van alles toevoegen om een echte wildpluk kruidenboter te maken. Op de foto van links naar rechts:

  1. Grote weegbree
  2. Smalle weegbree
  3. Blad van de paardenbloem
  4. Blad van speenkruid, plukken voordat deze bloeit anders is het blad giftig.
  5. Blad van madelief
  6. Bloem van madelief
  7. Blad meidoorn
  8. Zevenblad (smaakt naar peterselie)
  9. Dovenetel
  10. Witte dovenetel
  11. Kleefkruid

Je kunt hier nog veel meer kruiden voor gebruiken, maar dit geeft in ieder geval een idee.
Pluk altijd kleine hoeveelheden, alleen wat je gebruikt. En pluk nooit alles weg.Pluk bij voorkeur geen kruiden die langs een drukke weg staan. En uiteraard ook niet uit iemands tuin. Denk aan de honden. Dus bij voorkeur groeien de kruiden hoog of 50 cm van het pad af.

Werkwijze:

  • Pluk de kruiden en spoel ze even af onder de kraan. Laat dit even uitdruipen;
  • Laat de boter zacht worden;
  • Prak de boter en voeg de peper, zout, uien- en knoflookpoeder toe. Als je citroensap en rasp toevoegt, doe dit dan ook meteen.
  • Als je bloemen gaat toevoegen, hou deze dan apart om op de boter te strooien;
  • Snij de blaadjes zo fijn als wat jij prettig vindt;
  • Voeg de gesneden kruiden toe en roer dit door de boter;
  • Als je een kleine hoeveelheid gemaakt hebt wat je snel opeet, laat de boter met ingrediënten dan nu een paar uur wennen en dan ben je klaar;
  • Maak je een grote hoeveelheid? Pak dan een bakpapier, verdeel de boter in een worst. Als je bloemetjes hebt strooi deze dan over de bovenkant. Leg de “worst” even een uur in de koelkast;
  • Haal de “worst” uit de koelkast en snij er plakjes van. Doe de plakjes met een stukje bakpapier (die je hebt gebruikt voor het maken van de worst) tussen de plakjes in een diepvriesbak. Plak er een etiket op en stop dit in de vriezer.
  • Eet smakelijk!