Martijn de Jong – De natuurvriendelijke tuin

28 januari 2021

De natuurvriendelijke tuin  

Ik heb recentelijk ingezien dat de meest natuurvriendelijke manier van tuinieren, niets doen is. Ook mijn behoefte om (weer) een te worden met de natuur, jezelf feitelijk te zien als gast in de natuur en dat ook mee te geven aan mijn twee kinderen speelt een grote rol. 

Door bijvoorbeeld afgevallen bladeren te laten liggen of je grasveld niet te bemesten, ontstaan er allemaal mooie plekjes voor meer dieren en planten. Daarnaast is het leuk – voor jezelf en voor de dieren – om ze een handje te helpen door bijvoorbeeld een egelhotel zelf te bouwen en in je tuin te zetten, bijenhotels of vogelhuisjes op te hangen of een strook in te zaaien met (inheems) bloemenzaad. Ook een eenvoudig, zelf gefabriceerd vogelbadje geeft veel kijkplezier. In de tuin zijn nu spontaan een eik en een berk aan het groeien, nadat mijn zoon eikels en beukennoten uit het bos had meegenomen en in de tuin had gegooid als decoratie. Nu ziet hij de boompjes zelf groeien. 

Ik hoop hiermee te bereiken dat mensen weer op zoek gaan naar de verbinding met de natuur. En hoe simpel kan het zijn: gewoon in je eigen tuin. Een strakke en goed onderhouden tuin leidt niet tot meer geluk. Dat is een achterhaald beeld. Kom in actie en verwelkom de nieuwe dieren en planten in je tuin. Je zal zien dat de kinderen nog het meest enthousiast zijn. Ga vervolgens met hen op safari in je eigen tuin; til de bloempotten op, kijk onder de afgevallen bladeren. Wat zie je? Dieren en veel groen in je tuin maken gelukkig. 

Informatie 

Wil je meer weten over de natuurvriendelijke tuin van Martijn? Stuur hem dan een mail via cm_dejong@hotmail.com.