Molenlanden in actie tegen zwerfafval

30 januari 2021

Zwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat – bewust of onbewust – is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur. Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes. Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. Plastic zwerfafval kan door de wind of via rivieren in zee terechtkomen.

Waarom is zwerfafval zo slecht voor het milieu? 

Zwerfafval is hartstikke slecht voor het milieu. Een groot deel breekt slechts langzaam of zelfs helemaal niet af in de natuur. Kauwgom doet er al snel 20 jaar over om zichzelf af te breken. Zelfs natuurlijk afval zoals een bananenschil blijft lang bestaan. Sommige stoffen, zoals glas en plastic, breken helemaal niet af: plastic verbrokkelt wel in heel kleine stukjes, maar vergaat niet. 

Daarnaast is veel zwerfafval lastig om op te ruimen, bijvoorbeeld omdat het niet goed bereikbaar is (bij bankjes, paaltjes en in het groen), of omdat het ergens aan vast kleeft (kauwgom) of in de grond getrapt wordt (sigarettenpeuken). Kortom: zwerfvuil blijft lang in het milieu aanwezig. 

Zwerfafval op land en in water heeft negatieve effecten op natuur, dier en mens: het kan de bodem of het water verontreinigen, trekt ongedierte aan en dieren eten het op of raken erin verstrikt. Het probleem beperkt zich niet alleen tot onze eigen omgeving: afval kan via onze stranden, rivieren of de wind in zee belanden en ook daar voor vervuiling zorgen. 

 Wat gebeurt er al in Stichting Duurzaam Molenlanden? 

 Wat kun je zelf doen? 

  • Meld het bij de gemeente 

Overvolle vuilcontainers, uitpuilende afvalbakken, rommel op straat of in het groen: je kunt het bij de gemeente melden.

  •  Kom in actie! 

Ga eens wandelen en neem een vuilniszak mee om zwerfafval op te ruimen. Je kan je natuurlijk ook aansluiten bij verschillende initiatieven die al bestaan om zwerfafval op te ruimen.  

  • Supporter van Schoon is een platform om burgers bij elkaar te brengen die houden van een schone omgeving. Als je je aansluit bij Supporter van Schoon, kun je gratis handschoenen en andere materialen bestellen. 
  • Op Nederland Schoon staan voorbeelden van succesvolle acties tegen zwerfvuil. Kijk bijvoorbeeld eens bij ‘Wat jij kan doen’. 
  • Gemeenten ondersteunen vaak particuliere schoonmaakacties. Ze lenen bijvoorbeeld materialen en hulpmiddelen uit en halen het verzamelde vuil op. Wil je zelf aan de slag maar heb je geen prikstok? Neem dan contact op met Engel Breedveld van de gemeente Molenlanden via 06 – 25 47 23 37, engel.breedveld@jouwgemeente.nl.  
  • Voor lagereschoolkinderen is het lespakket ‘Zwerfafval, mooi niet!’ ontwikkeld. Dit lespakket is gemaakt door Nederland Schoon en is aan te vragen via www.zwerfafvalmooiniet.nl. 
litter signage