Aad den Boer – een groen, duurzaam landgoed in Nieuw-Lekkerland

28 januari 2021

Aad den Boer, woonachtig in Nieuw-Lekkerland, is al jaren een voorvechter van duurzaamheid. Als directeur van familiebedrijf Den Boer Beton maakt Aad zich hard voor circulair beton. Maar ook op zijn eigen landgoed in Nieuw-Lekkerland werkt hij aan een groene, duurzame omgeving.  

Zijn landgoed omvat 12 hectare waarvan 3,5 hectare bos, deels door hem zelf geplant. In 1987 is Aad gestart met het aanpoten van zijn eigen bos. In 2001 is het openbaar bos van Nieuw-Lekkerland hieraan toegevoegd. Sindsdien heeft Aad keihard gewerkt om zijn visie te realiseren: ‘een landgoed waar mensen kunnen ontspannen en weer dichter bij de natuur kunnen komen’.   

Een landgoed creëren gaat niet zomaar. Het moet aan verschillende eisen voldoen, zoals een minimale omvang van vijf hectare landbouwgrond en/of bos. Toen hij begon was de eis nog tien hectare, en gelukkig kon Aad in 2007 8,6 hectare weiland kopen.  

Samenwerken  

Aad heeft negen jaar lang intensief samengewerkt met Gemeente Molenlanden om zijn visie voor Landgoed Schoonenburgh in Nieuw-Lekkerland te realiseren. ‘Je hebt elkaar nodig’, zegt Aad. ‘Met de handleiding voor landgoed in de hand zijn we gestart en in 2009 is het voorstel door de Raad aangenomen. Maar vergis je niet, toen moest het ontwikkelen nog beginnen. Voor een dusdanig project heb je lef, uithoudingsvermogen en ook wel financiële middelen nodig’, verklaart Aad.  

Eén met de omgeving  

In 2018 is gestart met het bouwplan voor 22 luxe koopappartementen en zijn eigen woning. Alles conform het ‘Molenwaards Kookboek’. Er is een complex gebouwd met drie woonlagen, voorzien van houten geveldelen en een rieten kap. Bos aan één kant, het weidse polderlandschap aan de andere. Op een plek in het buitengebied waar regels voor nieuwbouw superstreng zijn. Aad: ‘Alles is helemaal ingepast in de omgeving. In 2020 is het complex opgeleverd, inclusief het ‘boswachtershuis’ waar Aad en zijn vrouw intussen wonen.  

Nog steeds druk bezig 

Je zou nu kunnen denken dat Aad daarmee eindelijk van zijn pensioen gaat genieten. Maar deze bezige bij is elke zaterdag samen met twee jongens in het bos te vinden. Om zieke essen te rooien, sloten uit te baggeren en de paden van snippers te voorzien. Jaarlijks gaat daar wel zo’n 500 tot 600 uur in zitten. Deze winter zijn de takken afkomstig van de geknotte knotwilgen circulair ingezet als houtsnippers op de wandelpaden.  

Zijn landgoed is toegankelijk als uitloopgebied. En door corona ziet hij een toename van mensen. ‘Soms lopen er dagelijks wel 100 mensen doorheen’, zegt Aad. ‘Uitloopgebieden zijn heel belangrijk voor onze regio. Mensen zoeken naar een lekker plekje waar ze hun hoofd kunnen leegmaken. Als ondernemer voel ik me verantwoordelijk om bij te dragen aan een duurzame, sociale leefomgeving. 

Ook Wouter, de zoon van Aad, doet mee. Op een hectare grond heeft Wouter een boomgaard met hoogstamfruit aangeplant. Dit is zelden gedaan door een particulier, maar Wouter is hierin gespecialiseerd. Zo heeft Wouter een eigen hoogstamfruitsaplijn ontwikkeld. 

Mooie initiatieven binnen één familie.