Simon en Marieke Bor – zij deden hun auto weg en hebben géén spijt

8 februari 2021

Ruim twee jaar geleden deden Marieke (36) en Simon Bor (33) uit Goudriaan hun auto weg. Het leven zonder eigen vierwieler bevalt hen veel beter dan ze hadden verwacht. ‘Ik heb maar één dag gedacht: nu wil ik de auto terug.’

Marieke (onderzoeker bij Hogeschool Utrecht) en Simon (medisch technoloog, Erasmus MC) maken veel duurzame keuzes. Ze willen goed met de aardbol omgaan, in het belang van de natuur en medemensen. Maar het opruimen van hun auto had niet in de eerste plaats een ecologische reden; ze wilden bezuinigen.

Extra tijd
Terwijl hun dochtertje rondhuppelt in een roze balletjurkje vertelt Simon: “Marieke stelde de vraag: hoeveel tijd moet je werken om een auto te kunnen hebben? We rekenden uit dat je daar per week een kleine dag voor moet werken. Op het moment dat we hem wegdeden dacht ik wel even: en nu? Maar het heeft ons meer gebracht dan ik had gedacht. Ik kon minder gaan werken; ik heb een halve dag per week ingeleverd. Dus ik heb extra tijd. En ik beweeg meer. Bovendien is fietsen leuker dan ik had verwacht.”

Ontspannen
Marieke blikt opzij naar haar man en knikt. “Je komt ontspannen weer thuis, in plaats van met een hoofd vol met werk. Je fietst het er allemaal uit.” Simon: “Ik ben wel tien minuten later thuis.” Hij haalt zijn schouders op. Die tien minuten compenseert hij ruimschoots met zijn vrije halve dag.

Eén keer spijt
Ze moeten wel beter plannen. Simon: “Je denkt na: wanneer ga ik weg, wat heb ik ervoor nodig? Je gaat ritten combineren. Ook dat heeft ons meer tijd opgeleverd.” Marieke: “Je doet minder op impuls en ontdekt dat veel ritjes eigenlijk niet nodig zijn. Ik koop bijvoorbeeld een doos met zes kilo pasta, daardoor hoef ik minder vaak naar de supermarkt.”

Hebben ze ooit spijt gehad? Simon: “Ik heb maar één dag gedacht: nu wil ik de auto terug. Dat was toen het openbaar vervoer staakte en het goot van de regen.”

Auto delen
Helemáál zonder auto leven ze overigens niet. “We delen een auto met een ander gezin”, vertelt Marieke. Die gebruiken ze af en toe, ’s avonds en in het weekeinde, voor dingen die met fiets en ov erg lastig zijn. Het andere gezin gebruikt hem vooral overdag.

Speed pedelec
Simon: “Voordat we de auto wegdeden, hebben we goed nagedacht. We zeiden: het is een experiment. Als het niet bevalt, kopen we over een aantal maanden toch weer een auto. We hebben onderzocht hoe we naar ons werk en verjaardagen zouden gaan, hoe we boodschappen zouden doen. Om bij het station in Sliedrecht te komen hebben we een speed pedelec aangeschaft; voorheen ging ik met de auto naar het station.”

Lees het hele artikel op de website van Het Kontakt: https://www.hetkontakt.nl/regio/alblasserwaard/236662/simon-en-marieke-bor-deden-hun-auto-weg-en-hebben-geen-spijt 

En op de pagina van Blauwzaam: https://blauwzaam.nl/projecten/blauwgroen/blauwgroen-fundament/klimaatadaptatie-in-de-polder-artikelserie/

Tekst van Anne Marie Hoekstra, Foto van Peter Paul Klapwijk.