Succesvol eerste Proeflokaal over circulariteit

Tijdens het eerste Proeflokaal van Stichting Duurzaam Molenlanden op 15 februari jl. lieten inwoners van de gemeente Molenlanden zich inspireren rond het thema ‘Leven zonder afval’. Naast een nadere kennismaking met de stichting en onderlinge gesprekken, werd aandachtig geluisterd naar de presentaties van Lisanne Addink uit Groot-Ammers, KoreNet-eigenaar Arie Korevaar en Christiaan Boer van het Wellantcollege in Ottoland.

Lisanne Addink ontwerpt met haar organisatie VerdraaidGoed producten van afval en restmaterialen. Tijdens het Proeflokaal gaf ze voorbeelden en praktische tips over wat je zelf kunt doen om afval te verminderen en de keuzes die je kunt maken. Arie Korevaar uit Langerak vertelde over bouwmaterialen die een tweede kans krijgen en worden verwerkt in andere producten: “Er is wat dat betreft echt een mentaliteitsverandering gaande. Er komt steeds meer vraag naar.”

Een enthousiaste bijdrage was er ook van Christiaan Boer, duurzaamheidsdocent aan het Wellantcollege. De school is sinds vorig jaar ‘Eco Schools’ gecertificeerd, een internationaal keurmerk voor duurzame scholen. Christiaan: “Leerlingen gaan op diverse manieren aan de slag met concrete situaties, zoals vergroening van een stadsdeel en werken aan groene wanden voor biodiversiteit en klimaatadaptatie.”

Samenwerking
Tijdens de bijeenkomst konden de deelnemers ook onderling in gesprek in break out-rooms en ontstond de verbinding tussen ‘Heel Molenlanden Prikt’ en de ‘Plastic Guerrilla’. Het idee is opgevat de handen ineen te slaan om samen het zwerfafval in de gemeente grondig aan te pakken. In maart start hiervoor een actie.

Presentatie
Wil je de presentatie van het Proeflokaal (nogmaals) bekijken? Dat kan hier: Proeflokaal ‘Leven zonder afval’.

Proeflokaal ‘Biodiversiteit’
Het eerstvolgende Proeflokaal staat in het teken van biodiversiteit en staat gepland op maandag 17 mei 2021. Wil je op de hoogte worden gehouden van de activiteiten van de Stichting en ontvang je graag informatie over duurzame initiatieven van inwoners van Molenlanden? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, onderaan deze pagina.

Tips voor het leven met minder afval
Informatie over zwerfafvalsets om zelf zwerfafval op te ruimen: https://www.hetkontakt.nl/regio/molenlanden/237201/gratis-zwerfafval-sets-verkrijgbaar-bij-waardlanden

Wil je zelf je koffieprut goed benutten: in de tuin uitstrooien of zelf oesterzwammen kweken? Dat kan met de growkit: https://loopedgoods.com/product/growkit/
Heb je al een goede emmer? Dan kun je het broed ook los bestellen: https://loopedgoods.com/product/rotterzwam-broed/

Een shopper gemaakt met restmateriaal – restanten van reclamedoeken – uit onze eigen regio en genaaid door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt: https://loopedgoods.com/product/molen-shopper/

Informatie over Plastic Guerrilla, een initiatief om het zwerfafval in de regio te verminderen: https://www.plasticguerrilla.nl/, of mail naar info@plasticguerrilla.nl.

Met de app ‘Beat the Microbead’ kom je er in een handomdraai achter of jouw make-up microplastics bevat. Meer informatie via https://www.plasticsoupfoundation.org/wat-wij-doen/microplastics/beat-the-microbead/ (Nederlands) en https://www.beatthemicrobead.org/ (Engels).