Onze thema’s

Energietransitie

Net als in de rest van Nederland wordt ook in Molenlanden hard nagedacht over en gewerkt aan de energietransitie. De energietransitie heeft betrekking op het opwekken van duurzame energie, maar daarnaast is energie besparen minstens zo belangrijk om de uitstoot van CO2 te beperken.

Biodiversiteit

De Nederlandse biodiversiteit staat onder druk. Dit geldt ook voor het groene hart van Nederland. Daarom moeten we de handen ineenslaan om onze regio te vergroenen. 

klimaatadaptatie

Wij zijn omringd door water. Het gevecht tegen de elementen is ons Molenlanders dan ook niet onbekend. Wij hebben dijken en molens gebouwd om ons te beschermen tegen het water. Maar door klimaatveranderingen zullen we de komende tijd met andere uitdagingen te maken krijgen. 

Circulariteit

De vraag naar grondstoffen neemt wereldwijd sterk toe, bijvoorbeeld voor eten, elektrische apparaten en kleding. Grondstoffen worden echter steeds schaarser. Circulariteit wil zeggen dat afval niet meer bestaat, omdat grondstoffen steeds opnieuw gebruikt worden; afval is voeding voor natuur of techniek. 

Het hele jaar Duurzaam 2023’